Saattohoidon vapaaehtoisten päivä

Tervetuloa mukaan viettämään kansainvälistä palliatiivisen hoidon ja saattohoidon päivää kanssamme!

Vapaaehtoisille ja vapaaehtoistyöstä kiinnostuneille

Ilmoittautuminen: https://link.webropol.com/s/SAAVA-ilmoittautuminen-8-10-2022

Päivän ohjelmaa voit seurata myös etänä, ilmoita itsesi tai porukkasi mukaan! Lisätietoa: projektipäällikkö Sarianne Hartonen, 040-4180185.

Tervetuloa!


PÄIVÄN OHJELMA

9.30 Kahvia

Klo 10 Tervetulosanat, SPHY ry:n pj Mira Pajunen

Klo 10.05 Luento ”Suru on täällä – kohti suremisen taitoa”, surututkija Mari Pulkkinen

Elämää surussa ei pidetä tavoiteltavana. Kuolemansuru nähdään negatiiviseksi pääomaksi, joka pitää hoitaa pois päiväjärjestyksestä, jotta elämässä pääsee eteenpäin. Saattohoidossa suru on tullut taloksi. Kuolemaa ei voi toivoa pois, menetys on käsillä. Mutta olemmeko menettäneet taitomme surra? Osaammeko antaa surulle sille kuuluvan arvon?

Luennossa tarkastellaan kriittisin silmin suruun yleisesti liitettyjä käsityksiä. Samalla avataan uudenlainen näkökulma surevan tukemiseen ja kysytään, voisiko elämä syvässä surussa olla hyvää.

Luennoitsija/kouluttaja Filosofian tohtori Mari Pulkkinen on suomalaisten suruun perehtynyt kouluttaja ja tietokirjailija, joka haluaa olla luomassa uudenlaista surukäsitystä. Puheenvuoroissaan Mari ammentaa myös omista menetyskokemuksistaan surevana äitinä ja tyttärenä. Mariin voit tutustua osoitteessa www.jalkijaa.fi.

Klo 11.15 Luento ”Minun, sinun, hänen surunsa – vapaaehtoinen kuolevan ja surevan tukena”, sairaalapastori Harri Heinonen

Harri Heinonen on turkulainen 1959 syntynyt teologian maisteri, sairaalapappi, työnohjaaja ja työyhteisökonsultti. Harrin työura koostuu yli kahdenkymmenen vuoden urasta liike-elämässä tunnettujen tuotemerkkien, esimiestyön, yrittäjyyden, myynnin ja koulutustehtävien parissa. Jälkimmäinen osa työurasta on rakentunut sairaalateologina olosta yliopistosairaalassa ja saattohoitokodilla Turussa. Toinen tärkeä osa hänen nykyistä työuraansa on kouluttajana, työnohjaajana ja konsulttina toimiminen.

Klo 12.15–13 Lounas

Klo 13–13.30 ”Saattohoidon vapaaehtoiset Suomessa”, vanhustyön asiantuntija, geronomi Ritva Pihlaja

Ritva Pihlajan vuonna 2020 julkaistu selvitys Saattohoidon vapaaehtoiset on ainoa laatuaan Suomessa: miltä näyttää saattohoidon vapaaehtoistoiminnan ”iso kuva”, missä vapaaehtoisia on, kuinka heitä on koulutettu?

Ritva Pihlaja jätti muutama vuosi sitten yhteiskuntapolitiikan ja kansalaistoiminnan tutkijan työuran opiskellakseen vanhustyötä. Geronomiopinnot sekä oman muistisairaan äidin ja isän saattaminen johdattelivat hänet pohtimaan saattohoidon vapaaehtoistoimintaa ja sen edistämistä. Ritva kertoo selvityksestä, jonka hän teki yhteistyössä Terhokodin, Syöpäjärjestöjen ja Kirkkohallituksen kanssa.

Ritva kertoo esityksessään, mitkä olivat selvityksen johtopäätökset ja miltä tulevaisuus näyttää. 

Klo 13.30–14 ”SAAVA-hanke: mistä on kyse ja mitä hankkeen jälkeen”, projektipäällikkö Sarianne Hartonen

Klo 14–15 Paneelikeskustelu: Vapaaehtoisena eri toimintaympäristöissä

Millaista on olla vapaaehtoinen saattohoitokodissa, jossa kuolema on läsnä joka päivä? Entä ikääntyneiden hoivakodissa, jossa kuolemasta ei välttämättä puhuta mutta se on väistämättä edessä? Mitä kokenut vapaaehtoinen haluaisi kertoa uusille tulokkaille, mikä mietityttää vasta vapaaehtoisena aloittanutta?

Paneelikeskustelun vetää saattohoidon asiantuntijakouluttaja, erityisasiantuntija Hanna Hävölä.

Klo 15–16 Kahvia ja keskustelua

Klo 16 Seminaari päättyy