Saattohoidon vapaaehtoiseksi?

Palliatiivisen hoidon ja saattohoidon vapaaehtoiset toimivat Suomessa hyvin monenlaisissa yksiköissä: hoivakodeissa, sairaalaosastoilla, palliatiivisilla osastoilla, kotisairaalan kautta tai saattohoitokodeissa.

Vapaaehtoisia myös kouluttaa ja koordinoi monta eri tahoa. Tälle sivulle on koottu tietoa toiminnasta eri paikkakunnilla. Lista täydentyy.

PÄÄKAUPUNKISEUTU

Espoo

Espoon sairaalassa toimii saattohoidon tukihenkilöitä saattohoito-osastoilla  (Villa Glims ja Villa Bell). Uusia koulutetaan kerran vuodessa keväisin järjestettävällä koulutuksella. Toiminta koordinoidaan OLKAn kautta, yhteyshenkilönä toimii vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Tanja Varpalahti, olka@hyte.fi, 050 381 7722.

Lisäksi Espoossa on saattohoidon vapaaehtoistoimintaa lukuisissa hoivakodeissa. Toiminnasta ja kevään 2024 koulutuksista saat lisätietoa projektipäällikkö Kristiina Niemelältä Lohtua läsnäolosta-hankkeesta, kristiina.niemela@sro.fi, 040 451 6781. Koulutukset – Suomen Raamattuopiston Säätiö (sro.fi) Hankkeella on lukuisia yhteistyöhoivakoteja myös Helsingissä, Vantaalla, Vihdissä, Kauniaisissa ja Kirkkonummella.

Helsinki

Terhokoti on vaativan erityistason saattohoitokoti Helsingissä, jossa vapaaehtoisia on toiminut jo yli 35 vuoden ajan. Aktiivisia vapaaehtoisia on tällä hetkellä 49. Terhokoti kouluttaa itse omat vapaaehtoisensa ja koulutus on suunniteltu juuri Terhokodissa toimivaksi kokonaisuudeksi. Terhokoti ei siis kouluta muualle siirtyviä vapaaehtoisia. Seuraava koulutus on suunnitteilla syksyllä 2024 – keväällä 2025, tarpeen mukaan. Vapaaehtoiset tekevät Terhokodissa 4h vuoroja  2-4 kertaa kuukaudessa. Vapaaehtoisilta edellytetään sitoutuneisuutta toimintaan. Lisätietoa sähköpostitse vapaaehtoistoiminnan ohjaaja Nina Vuojelalta, nina.vuojela@terho.fi

Helsingissä toimii lisäksi noin 60 saattohoidon vapaaehtoista Helsingin seurakuntayhtymän Sairaan tuki -toiminnassa. He toimivat kaupungin kolmen kotisairaalan potilaiden ja heidän omaistensa tukena sekä Suursuon sairaalan kahdella saattohoito-osastolla.  Välillä pyyntöjä tulee myös saattohoidossa olevan asukkaan tueksi johonkin kaupungin seniorikeskukseen.  Toimintaa koordinoi sairaalapastori Mari Kivinen, mari.kivinen@evl.fi. Vapaaehtoisten tukena toimii 7 työnohjausryhmää, joissa ohjaajina on paikallisseurakuntien työntekijöitä sekä sairaalapappeja. Seuraava koulutus uusille vapaaehtoisille on tarkoitus järjestää kevään 2024 aikana.

UUSIMAA

Hyvinkää

Vapaaehtoisia toimii Keusoten Hyvinkään sairaalan osastoilla, palliatiivisella osastolla sekä Hyvinkään kotisairaalan asiakkaiden kanssa. Toimintaa koordinoi Hyvinkään seurakunta ja koulutus järjestetään yhteistyössä Hyvinkään sairaalan, Keusoten palliatiivisen hoidon erityiskoulutettujen lääkäreiden ja sairaanhoitajien sekä Hyvinkään seurakunnan sairaalapappien kanssa.

Toistaiseksi ei ole suunnitteilla uutta koulutusta. Yhteyshenkilöt: Tiina Peippo, tiina.peippo@evl.fi ja Carina Lievendahl, carina.lievendahl@evl.fi.

Lisäksi OLKA Hyvinkää suunnittelee saattohoidon vapaaehtoistoiminnan aloittamista, koulutus tulossa vuoden 2024 aikana. Lisätietoa: Keski-Uudenmaan Yhdistysverkoston OLKA-koordinaattori, Ulrika Seppänen da Costa, ulrika.sdecosta@yhdistysverkosto.net, 045 138 42 62

VARSINAIS-SUOMI

Turku

Turussa saattohoidon vapaaehtoisia toimii useassa eri paikassa: Karinakodissa (TYKSin saattohoitokoti), Kaskenlinnan sairaalan palliatiivisella osastolla sekä eri hoivakodeissa ympäri Turkua. Saattohoidon vapaaehtoisia on koulutettu viimeksi marras-joulukuussa 2023 ja seuraava SAAVA-koulutus uusille vapaaehtoisille on lokakuussa 2024. Toimintaa koordinoidaan yhteistyössä Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän ja Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen kanssa. Lisätietoa: aluekoordinaattori Maarit Lehtinen, maarit.lehtinen@sphy.fi, 044 4915416

Loimaa

Loimaalla toimii terveydenhuollon ja seurakuntien sairaalasielunhoidon yhdessä kouluttamia saattohoidon vapaaehtoisia sekä palliatiivisessa että saattohoidossa oleville potilaille.  Tukihenkilö voi vierailla sekä kodissa, palvelutalossa että sairaalassa. Paikallinen tukihenkilötoiminta alkoi vuonna 2023. Yhdyshenkilönä on sair.past. Anne Mäkelä, anne.makela@evl.fi, 050 3373 158.

KANTA-HÄME

Forssa
Forssan seudulla toimii terveydenhuollon ja seurakuntien sairaalasielunhoidon yhdessä kouluttamia saattohoidon tukihenkilöitä sekä palliatiivisessa että saattohoidossa oleville potilaille. Tukihenkilö voi vierailla sekä kodissa, palvelutalossa että sairaalassa. Tukihenkilöitä on ollut vuodesta 2015 ja viimeisin peruskoulutus on päättynyt loppuvuonna 2023. Yhdyshenkilönä on sair.past. Anne Mäkelä, anne.makela@evl.fi, 050 3373 158.

Hämeenlinna

Hämeenlinnassa sijaitseva Koivikko-koti on palliatiivinen erityisyksikkö ja saattohoitokoti, joka on perustettu vuonna 2002. Koulutettuja vapaaehtoistyötekijöitä toimii päivittäin osana hoitokodin toimintaa, tehden tärkeää elämänlaatutyötä. Koulutuksia järjestetään tarpeen mukaan. Vapaaehtoistoimintaa koordinoi Sini Löyttyniemi, sini.loyttyniemi@koivikko-koti.fi.

PÄIJÄT-HÄME

Heinola

Heinolassa saattohoidon vapaaehtoistyötä koordinoi Jyränkölän Setlementin vapaaehtoispalvelut. Saattohoidon vapaaehtoistyö Heinolassa kohdentuu erityisesti ikääntyneisiin kodeissa ja hoivayksiköissä. Seuraava koulutuspäivä uusille sekä vanhoille, aloitteleville saattohoidon vapaaehtoisille on 27.5.2024. Tuttis, vapaaehtoisavunvälitys p. 044 7972429 / 044 797 2452. Yhteyshenkilö vapaaehtoistyön johtaja Teija Naakka, 050 4055960.

SATAKUNTA

Pori

Porissa saattohoidon vapaaehtoistyötä on kehitetty jo pidempään seurakunnan ja Satasoten/Satakunnan hyvinvointialueen yhteistyönä. Satakunnan hyvinvointialueen Akuutti kotikeskusten (AKK) (ent. kotisairaala) saattohoidon vapaaehtoiset toimivat osalla alueesta. Rauman ja Porin alueen AKK:t ovat kouluttamassa lisää vapaaehtoisia. Ikääntyneiden asumispalveluiden ympärivuorokautisissa asumispalveluissa Satakunnan hyvinvointialueella on 7 pilottiyksikköä, joihin koulutetaan saattohoidon vapaaehtoisia maalis-huhtikuussa 2024. Yksiköt ovat seuraavien kuntien alueilla: Kankaanpää, Pori, Eurajoki, Nakkila, Kokemäki, Säkylä, Rauma. Lisätietoa: Heli Lukka, heli.lukka@evl.fi, 
0400 309 762.

PIRKANMAA

Tampere

Tampereella saattohoidon vapaaehtoisia on eniten Syöpäpotilaiden Hoitokotisäätiön Pirkanmaan Hoitokodilla, jossa on juuri koulutettu uusi ryhmä vapaaehtoisia yhteistyössä SAAVA-hankkeen kanssa syksyllä 2023. Lisätietoa vapaaehtoistoiminnan ohjaaja, laatu-, turvallisuus- ja työsuojelupäällikkö Johanna Collianderilta, johanna.colliander@pirkanmaanhoitokoti.fi, 050 440 1338.

Saattohoidon vapaaehtoisia toimii Tampereella myös TAYS Hatanpään sairaalan palliatiivisella osastolla, toimintaa koordinoi OLKA-toiminta. Lisätiedot: koordinaattori Eveliina Jussila, eveliina.jussila@artteli.fi.

Lisäksi saattohoidon vapaaehtoisia toimii useissa ikääntyneiden ympärivuorokautisen asumisen yksiköissä. Lisätietoa: aluekoordinaattori Kari Virtanen, kari.virtanen@sphy.fi, 040 0163 463.

Em. tahot rekrytoivat ja kouluttavat uusia vapaaehtoisia vuosittain yhteistyössä SAAVA-mallilla, seuraavan kerran syksyllä 2024.

Lisäksi Pirkanmaan Syöpäyhdistys kouluttaa ja koordinoi saattohoidon tukihenkilöitä parantumatonta syöpää sairastavien läheisten yksilötukisuhteisiin (kontaktit etänä tai livenä, jolloin tapaamiset eivät ole kummankaan kotona). Seuraavan koulutuksen ajankohta ei ole vielä tiedossa, tarvittaessa toteutetaan vuonna 2025. Yhteyshenkilö
Pirkanmaan Syöpäyhdistyksessä on Kristiina Mattsson, kristiina.mattsson@pirsy.fi, 050 3270 367, mutta 15.1.–14.4.2024 yhteyshenkilö on Kaisa Ronkainen, kaisa.ronkainen@pirsy.fi, 040 5365 872.

KYMEENLAAKSO
Kymenlaakson Syöpäyhdistyksen koulutetut ja vaitiolovelvolliset saattohoidon tukihenkilöt vierailevat saattohoito-osasto Villa Apilassa Kouvolassa ja saattohoito-osasto Villa Meressä Kotkassa aina keskiviikkoisin. Tukihenkilöt kuuntelevat, ovat läsnä ja kulkevat vierellä niin sairastuneelle kuin keskustelukaveria kaipaavalle läheisellekin. Tarvittaessa tukihenkilö voi vierailla myös tuettavan kotona, tällöin ensikäynnit tehdään yhdessä Kymenlaakson Syöpäyhdistyksen hoitajan kanssa. KymSyssä saattohoidon tukihenkilötoiminnasta vastaa sairaanhoitaja Minna Tani minna.tani@kymsy.fi p.0440-579529

ETELÄ-KARJALA

Lappeenranta, Imatra, Luumäki, Savitaipale: saattotukihenkilöt toimivat EKHVAn palliatiivisella osastolla kerran viikossa (päivystysilta), kotona, palvelukodeissa ym. missä tuettava on. Täydennyskoulutukset 1-2 kertaa vuodessa, peruskoulutus tarpeen mukaan. Yhteyshenkilö Etelä-Karjalan hyvinvointialueella neuvontahoitaja Jaana Lemetyinen, Saimaan Syöpäyhdistys,  jaana.lemetyinen@sasy.fi, 0400 728192.

POHJOIS-KARJALA

Pohjois-Karjalan Syöpäyhdistyksen tukihenkilörekisterissä on tällä hetkellä 52 saattohoidon tukihenkilöä, joista osa on tauolla. Tukihenkilöitä löytyy monelta paikkakunnalta (Joensuu, Kontiolahti, Juuka, Nurmes, Lieksa, Polvijärvi, Outokumpu, Ilomantsi, Kitee ja Tohmajärvi). Tukihenkilöt toimivat säännöllisesti Joensuussa palliatiivisella osastolla 2x/vk, muuten aina tarpeen mukaan tuettavien kotona ja eri sairaaloiden vuodeosastoilla. Kaikki toiminnan koordinointi tapahtuu Pohjois-Karjalan syöpäyhdistyksen kautta.

Koulutuksia järjestetään vuosittain ja koulutus sijoittuu yleensä aina syksyyn. Syksyn 2024 koulutuksen tarkempi ajankohta tarkentuu joskus keväällä. Koulutus kestää neljä kokonaista koulutuspäivää.

Yhteyshenkilö Pohjois-Karjalan Syöpäyhdistyksessä Salla-Maaria Martikainen,  salla-maaria.martikainen@pohjois-karjalansyopayhdistys.fi, 050 362 2915/ 013 227 600.

ETELÄ-SAVO

Savonlinna

Vapaaehtoiset Saimaan Syöpäyhdistyksen saattohoidon tukihenkilöt toimivat Savonlinnan keskussairaalan palliatiivisella osastolla 2B säännöllisin ”työvuoroin” keskiviikkoisin, ja tarvittaessa kotisaatossa sekä palliatiivisten potilaiden tukena jo ennen saattohoitovaihetta kohdaten kotona/kahvilassa/ulkoillen tms. Seuraavan koulutuksen ajankohta ei tällä hetkellä ole tiedossa. Yhteyshenkilönä Itä-Savon alueella vapaaehtoistyötä koordinoiva neuvontahoitaja Janna Puurunen, janna.puurunen@sasy.fi, 040 7674033.

Pieksämäki ja ympäristökunnat
Vapaaehtoiset Saimaan Syöpäyhdistyksen tukihenkilöt toimivat käymällä tuettavien luona terveyskeskuksen vuodeosastolla, kotona tai muussa paikassa missä tuettava on. Seuraavaa koulutuksen ajankohtaa ei ole sovittu. Yhteyshenkilönä Etelä-Savon hyvinvointialueella Pieksämäen neuvontapalvelun neuvontahoitaja Jaana Jormakka, jaana.jormakka@sasy.fi, 040 7674043.

Mikkeli ja ympäristökunnat
Saattohoidon vapaaehtoisten toiminta on Mikkelin keskussairaalassa organisoitu niin, että vapaaehtoiset ovat olennainen osa palliatiivista yksikköä ja sen saattohoito-osastoa. Yksikön avautumisesta 6.2.2023 lähtien saattohoidon vapaaehtoiset ovat vierailleet osastolla säännöllisesti ja osallistuneet yhteisiin tapaamisiin, juhlavalmisteluihin ja juhliin osaston henkilökunnan kanssa. Vapaaehtoisia pyydetään sekä saattohoidossa olevien ihmisten että heidän omaistensa tueksi. Palliatiivisen vastaanoton kautta heitä pyydetään rinnalla kulkijoiksi jo palliatiivisessa hoitovaiheessa.

Saimaan Syöpäyhdistyksen saattohoidon tukihenkilöt toimivat sairaalan lisäksi myös kotona tai tarpeen mukaan esimerkiksi palvelutaloissa.

Mikkelin keskussairaalassa saattohoidon vapaaehtoisten toimintaa koordinoi OLKA yhdessä sairaalapapin kanssa. Vapaaehtoisten hyvinvoinnista huolehditaan järjestämällä säännöllisiä tapaamisia, virkistystä ja työnohjauksellista tukea.

Saattohoidon vapaaehtoisia koulutetaan moniammatillisessa yhteistyössä Eloisan palliatiivisen yksikön, OLKA:n, Mikkelin tuomiokirkkoseurakunnan, Saimaan syöpäyhdistyksen ja vapaaehtoisena saattohoidossa toimivien kesken. Koulutuksia järjestetään noin kahden vuoden välein tai tarpeen mukaan tiheämmin.

Yhteyshenkilöt: Mikkelin tuomiokirkkoseurakunnan ja Eloisan sairaalapastori Maija Haaparanta, maija.haaparanta@evl.fi, puh. 0400 143 338 OLKA-koordinaattori Noora Kähärä, noora@estery.fi, Saimaan syöpäyhdistyksen Mikkelin neuvontahoitaja Liisa Kautto, liisa.kautto@sasy.fi, puh. 040 767 4048.

Puumalan alueen saattohoidon vapaaehtoisista lisätietoja Maija-Liisa Majuri, puh. 050 046 6104

POHJOIS-SAVO

Pohjois-Savon Syöpäyhdistys koordinoi toimintaa tällä hetkellä Pohjois-Savossa Kuopion ja Iisalmen alueella. Iisalmessa toiminta käynnistyy tammikuussa 2024. Seuraava saattohoidon vapaaehtoistoiminnan peruskoulutus on Varkaudessa keväällä 2024, tarkempi ajankohta avoin. Varkaudessa on myös seurakunnan järjestämää saattohoidon vapaaehtoistoimintaa. 

Vapaaehtoiset toimivat Kuopiossa saattohoidon tukiyksikkö Lehtola-kodissa, myös yhteistyötä palliatiivisen poliklinikan ja kotisairaalan kanssa on, eli vapaaehtoinen käy tarvittaessa myös tuettavan kotona. Iisalmessa vapaaehtoiset aloittavat toiminnan Iisalmen sairaalan vuodeosastoilla, mutta yhteistyötä tehdään myös kotisairaalan kanssa. Koulutuksia järjestetään tarpeen mukaan, sykli on ollut vuosittain. Toimintaa koordinoi hankekoordinaattori Anne Rautiainen, anne.rautiainen@pohjois-savonsyopayhdistys.fi, 044 523 6996.

POHJANMAA

Pohjanmaalla saattohoidon tukihenkilötoimintaa koordinoi Pohjanmaan syöpäyhdistys. Toimintaa on monella eri paikkakunnalla. Kokkolassa on säännöllistä tukivierailutoimintaa Soiten palliatiivisella osastolla sekä tarvittaessa tuettavan kotona sekä palveluasumisyksikössä (Ventus). Perhonjokilaaksossa on syksyllä 2023 koulutettu uusia tukihenkilöitä yhdessä hyvinvointialueen kanssa ja he toimivat Tunkkarin vuodeosastolla ja asiakkaan kotona, lisäksi kartoitetaan alueen palvelukoteja. Lestijokilaaksossa on tulossa Soiten kanssa uusi koulutus viikonloppuna 16–17.3.24, luultavasti Kannuksessa. Ruotsinkielinen saattohoidon tukihenkilöiden koulutus mahdollisesti syksyllä 2024. Seinäjoella tukihenkilöt vierailevat palliatiivisella osastolla, muilla osastoilla sekä kotona tarpeen mukaan, käyntejä on ollut myös Jalasjärven TK:ssa. Vaasassa tukihenkilötoimintaa on Vaasan keskussairaalan onkologisella osastolla ja palliatiivisella osastolla, tarvittaessa Vaasan kaupungin sairaalan osastolla sekä Mustasaaren Lähisairaalassa. Närpiö, Maalahti, Kristiinankaupunki, Kaskinen: tukihenkilöt vierailevat tuettavan kotona sekä tarvittaessa eri paikkakuntien vuodeosastoilla, mm. Närpiön TK:n vuodeosasto. Pietarsaari, Luoto, Uusikaarlepyy: säännölliset vierailut Malmin sairaalassa ja Uusikaarlepyyn TK:ssa. Lisäksi kotikäyntejä.

Kaikki tukihenkilöt ovat Pohjanmaan Syöpäyhdistyksen koordinoimia ja kouluttamia. Yhteyshenkilö: Maria Heikkilä-Nyman, maria.heikkila-nyman@pohjanmaancancer.fi, 050-4784114.

POHJOIS-POHJANMAA

Oulu

Oulussa Kaupunginsairaalan saattohoidon osastolla A2 toimii tiivis pieni porukka vapaaehtoisia, joita osasto ja kotisairaala käyttävät. He pitävät myös takkailtoja ja kahvikärryä osastolla.

Lisäksi eri kunnissa Pohjois-Pohjanmaalla on ns. itsekseen toimivia saattohoidon tukihenkilöitä, joita välitetään tarvitsijoille, joko kotiin tai paikallisiin terveyskeskusten osastoille.

Toimintaa koordinoi Pohjois-Suomen Syöpäyhdistys, vapaaehtoiskoordinaattori Tuula Makkonen, tuula.makkonen@pssy.org p. 0400 961 139. Seuraava koulutus pyritään järjestämään keväällä 2024.

LAPPI

Kemi-Tornio

Meri-Lapissa kartoitetaan parhaillaan ihmisten ja järjestöjen kiinnostusta lähteä mukaan saattohoidon vapaaehtoistoimintaan. Yhteistyöverkostossa ovat mukana ainakin Länsi-Pohjan keskussairaalan palliatiivinen poliklinikka, Kemin seurakunta sekä Toivola-Luotolan setlementti ry. Lisätietoa Meri-Lapin järjestökeskus Sillan koordinaattori Merja Simoskalta, merja.simoska@toivola-luotola.fi, 050 408 1922.

Rovaniemi

Rovaniemellä saattohoidon vapaaehtoisia koulutetaan ja koordinoidaan Rovaniemen seurakunnan, Pohjois-Suomen syöpäyhdistyksen, Lapin hyvinvointialueen, Lapin keskussairaalan palliatiivisen keskuksen ja muiden alueellisten toimijoiden yhteistyönä SAAVA-mallilla. Vapaaehtoiset toimivat tukihenkilöinä kotisairaalan kautta ihmisten kotona, lisäksi saattohoidon tukihenkilöt toimivat myös kotisairaalan tukiosastolla, Pulkamontien akuuttiosastoilla sekä palveluyksiköissä tarpeen mukaan. Vapaaehtoisia on koulutettu viimeksi keväällä 2023, seuraavan koulutuksen ajankohta ei ole vielä tiedossa. Lisätietoa: sirpa.lintula@lapha.fi, 040 644 9333.

Lisäksi saattohoidon vapaaehtoisia toimii OLKAn kautta Lapin keskussairaalassa. Tiedustelut OLKA-toiminnasta Rovaniemellä: Hannele Oiva 040 1287203 ja Jenni Bergman 040 1287442.