SAAVA-hanke - saattohoidon vapaaehtoistoiminnan kehittämishanke vuosille 2021-2023

Suomen Palliatiivisen Hoidon Yhdistys sai keväällä 2021 STEA-rahoituksen kolmevuotiselle saattohoidon vapaaehtoistoiminnan kehittämishankkeelle (SAAVA-hanke). SAAVA-hankkeen tavoitteena on tuoda saattohoidon vapaaehtoistoiminta pysyväksi osaksi hyvää saattohoitoa kaikkialla Suomessa. Yhteistyössä hankkeen pilottialueiden toimijoiden kanssa kehitetään ja testataan käytännön keinoja edistää koulutettujen saattohoidon vapaaehtoisten sujuvaa saatavuutta. Pilottialueita ovat Pohjois-Suomi, Lounais-Suomi ja Tampere. 

SAAVA-hanketta on kanssamme viemässä eteenpäin ja saattohoidon vapaaehtoistoimintaa yhteiskehittämässä sairaaloita, saattohoitokoteja, kaupunkeja, kuntia, seurakuntia, Syöpäjärjestöt, Lounais-Suomen Saattohoitosäätiö, alueellisia Syöpäyhdistyksiä, Kirkkohallitus ja Opintokeskus Sivis.

SAAVA-hankeen myötä meillä SPHY:ssä koettiin historiallinen hetki 7.6.2021, kun yhdistyksen historian ensimmäinen palkattu asiantuntija, SAAVA-hankkeen projektipäällikkö Miia Merikallio aloitti tehtävässään. Tutustu Miiaan hänen esittelytekstinsä kautta ja lähde matkakumppaniksemme tärkeään ja mielenkiintoiseen SAAVA-hankkeeseen. Hankkeen edistymistä voit seurata täältä kotisivuiltamme sekä jatkossa verkkojulkaisuna ilmestyvästä Palliatiivinen hoito -jäsenlehdestä.

Hei,

Mukavaa alkanutta kesää Sinulle!

Olen Miia Merikallio, 47-vuotias viiden aikuisen lapsen ja taivastyttären äiti sekä pojan poikien Einon ja Aapon Immu (mummi), naimisissa. Olen saanut kulkea syöpään sairastuneen perheen rinnalla potilaan polun eri vaiheissa diagnoosihetkestä aktiivihoitoihin, elämään toipumiseen ja/tai palliatiiviseen ja saattohoitoon. Hoitosuhde läheisten kanssa on jatkunut sairastuneen kuoleman jälkeenkin. Sairastuminen ja sairaus osana elämää ovat perheen yhteinen kokemus, joka koskettaa vahvasti koko perhettä. Sairastuneen rinnalla myös läheisten kokonaisvaltainen kohtaaminen ja huomioiminen on keskeistä. Sairauskeskeisestä kohtaamisesta tavoite on kehittää kohtaamisia ihmis-, perhe- ja tarvelähtöisemmiksi.

Olen saanut tehdä työtä ihmisenä ihmiselle  julkisella ja yksityisellä puolella, tutkimustyössä sekä kolmannen sektorin palveluksessa yhteensä 25-vuoden ajan. 

Koen olevani etuoikeutettu saadessani tehdä syöpäsairaanhoitajan työtä ja kiitollinen kohtaamisista vuosien varrella, jotka ovat opettaneet kiitollisuuden ohella nöyryyttä elämän edessä. Niin merkityksellisissä ammatillisissa kohtaamisissa, kuin oman elämäni kokemuksissa tyttäreni, isäni ja mummini saattohoidoista korostuvat kohtaamisen luonne, aito läsnäolo, vuorovaikutus ja realistinen toivo elämänvoimana ja mahdollisuutena nähdä valoa sielläkin, missä on aivan pimeää.

Vapaaehtoistoiminta on mahdollisuus kohtaamiseen, vertaistukeen ja rinnalla kulkemiseen elämämme käännekohdissa. Omassa elämässäni olen tehnyt vapaaehtoistyötä lapsikuolemaperheiden, uusperheiden, syöpään sairastuneiden ihmisten ja läheisten sekä parisuhdeteemaisten kohtaamisten äärellä. Minulla on ammattitutkinto sairaanhoitajan tutkinnon ohella vapaaehtoistoiminnan johtamisesta sekä täydennyskoulutuksia kriisi- ja traumatyöstä, syöpätautien hoitotyöstä, vakavasti sairastuneen ihmisen psykososiaalisesta tukemisesta sekä skeematerapiasta mm. Parhaillani läpikäyn ylemmän ammattikorkeakoulun opintoja Sosiaali- ja terveysalan johtamisesta ja keväällä päättyi palliatiivisen hoidon asiantuntijan erikoistumiskoulutus (Edupal-hanke). Opiskelu on mahdollisuus omaan henkiseen ja ammatilliseen kasvuun sekä mahdollisuus etsiä, löytää, oppia, oivaltaa sekä laajentaa omia näköaloja elämästä ja sen mahdollisuuksista.

Olen iloinen ja kiitollinen saadessani mahdollisuuden tulla osaksi Saava-hanketta. Vapaaehtoistoiminta, inhimillinen ihmisyys sekä yhteiskehittäminen tärkeän asian hyväksi – ihmisen ja perheen parhaaksi - palliatiivisen hoidon eri vaiheissa ovat itselleni sydämen asioita. Lämmin kiitos luottamuksesta SPHY:n hallitukselle valinnastani! Ilolla odotan kohtaamisia ja yhteisiä mahdollisuuksiamme! Viedään yhdessä tärkeää asiaamme eteenpäin! Kiitos mahdollisuudesta! Voimaa, iloa ja valoa Sinulle näihin päiviin! Pian kohdataan!

Merkityksellisistä kohtaamisista vuosien varrelta on syntynyt blogeja sivulleni www.eletynelamanaania.fi 

Voit seurata SAAVA-hanketta myös Facebookissa ja Instagramissa (@saavahanke)! 

SAAVAn tiimi täydentyy pilottialueiden aluekoordinaattoreilla elokuun 2021 alusta alkaen!

Iloisena ja kiitollisena ilmoitamme, että SAAVA-hankkeeseen on valittu aluekoordinaattoreiksi Rovaniemelle Minna Ankerman, Turkuun Nina Sarell ja Tampereelle Satu Suihkonen! Lämpimästi tervetuloa SAAVA-tiimiin! Minna, Nina ja Satu toimivat pilottialueillamme yhteyshenkilöinä elokuun 2021 alusta alkaen. SAAVA-tiimin tavoittaa mm. sähköpostitse (etunimi.sukunimi@sphy.fi). Yhdessä olemme enemmän! Inhimillisen ihmisyyden hyväksi!

SAAVA-hanke rekrytoi aluekoordinaattorin Rovaniemen alueelle!

Etsimme Rovaniemen aluekoordinaattorimme Minnan ansiokaasti aloittamalle työlle jatkajaa! Tarjoamme merkityksellisen ja tärkeän työn saattohoidon vapaaehtoistoiminnan yhteiskehittämishankkeessa vuosille 2021-2023! Olisit tärkeä osa SAAVA-tiimiämme ja Sinulla olisi ainutlaatuinen mahdollisuus tuoda esille oma vahvuuspotentiaalisi ja osaamisesi omana itsenäsi! Lisätietoja:

Aluekoordinaattori SAAVA-hankkeeseen - Suomen Palliatiivisen Hoidon Yhdistys ry - Työpaikat - Duunitori