Elämän malja

Suomen Palliatiivisen Hoidon Yhdistys ry jakaa vuosittain Elämän Malja- palkinnon henkilölle, joka on ansiokkaasti edistänyt palliatiivista hoitoa käytännön työn, kehittämisen tai tutkimuksen kautta. Palkinto jaetaan joka vuosi SPHY:n valtakunnallisen seminaarin yhteydessä.

Perusteltuja ehdotuksia Elämän Malja -palkinnon saajaksi voi esittää SPHY:n hallitukselle sähköpostitse osoitteeseen: sphy.info@gmail.com.

Elämän malja 2019

Vuonna 2019 Elämän Malja jaettiin jo 19. kerran. Palkinto luovutettiin Valtakunnallisen palliatiivisen hoitotyön seminaarin yhteydessä sairaanhoitaja Minna Peakelle.

Minna aloitti sairaanhoitajan uransa jo 1990-luvun alkupuolella, ja hänen tiensä kulki lamavuosina monen muun suomalaisen sairaanhoitajan tavoin Englantiin. Lontoossa vietettyjen vuosien aikana Minna sai kipinän palliatiivisen hoidon kehittämiseen työskenneltyään mm. rintasyöpäpotilaiden kanssa ja suoritettuaan yliopistossa sekä syöpäsairaanhoidon tutkinnon että palliatiivisen hoidon opintoja.

Lontoossa Minna työskenteli sekä King’s College Hospitalissa että Royal Marsden Hospitalissa, jossa hän toimi myös tutkimushoitajana. Brittien tapa hoitaa ja kohdata parantumattomasti sairaita ja palliatiivisessa hoidossa olevia potilaita teki syvän vakutuksen Minnaan, ja palliatiivinen hoito oli vahvasti osa Minnan työkuvaa myös hänen seuraavassa työpaikassaan: onkologisella osastolla Christchurchin sairaalassa, Uudessa-Seelannissa. Hänen tehtäväkenttänsä laajeni Uudessa-Seelannissa vietettyjen vuosien aikana myös tutkimushoitajan ja koordinaattorin työhön.Suomeen palattuaan Minnan sydämeen oli jäänyt palo työskentelystä syöpäpotilaiden ja palliatiivista hoitoa tarvitsevien kanssa, vaikka hän aluksi toimikin teho-osastolla sairaanhoitajana. Kun Pohjois-Karjalan maakuntaan sitten etsittiin koordinoivaa sairaanhoitajaa Paletti-hankkeeseen, Minna päätti tarttua tilaisuuteen. Paletti-hankkeella saatiin paljon näkyvyyttä ja nostetta palliatiiviselle hoidolle, ja sen myötä vuosina 2013-2015 Minnan nimi tuli tutuksi monelle hoitotyötä tekevälle. Joensuussa avattiin palliatiivinen poliklinikka keväällä 2015, ja Minna lähti yhteistyössä moniammatillisen tiimin kanssa viemään määrätietoisesti toimintaa eteenpäin. Nyttemmin Siun Soten Palliatiivinen keskus on laajentunut kattamaan polklinikan lisäksi myös kotisairaalatoimintaa sekä vuodeosastolla tapahtuvaa hoitoa.

Suomen Palliatiivisen Hoidon Yhdistys päätti myöntää Elämän Malja -palkinnon Minna Peakelle hänen työstään palliatiivisen hoidon ja saattohoidon edistämiseksi. Hän on paitsi työskennellyt jo pitkään ruohonjuuritasolla potilaita ja heidän perheitään kohdaten, myös esimerkillään tehnyt palliatiivista hoitoa tunnetuksi. Minna on pidetty ja kysytty asiantuntijaluennoitsija, minkä lisäksi hän on osallistunut aktiivisesti STM:n lukuisiin asiantuntijatyöryhmiin ja ollut mm. mukana laatimassa palliatiivisen hoidon ja saattohoidon laatukriteerejä. Valtavan tiedollisen ja taidollisen osaamisen lisäksi merkittävää on se, että Minnan toimintaa on aina ohjannut ajatus potilaan ja tämän läheisten parhaasta. Se on asia, joka on, ja jonka kuuluu olla palliatiivisen hoidon keskiössä. Minna on osaltaan antanut kasvot palliatiiviselle hoidolle, ja ne kasvot ovat täynnä lämpöä ja ymmärrystä sekä rautaista osaamista.

Tutustu aiempien vuosien Elämän malja -palkittuihin tästä.